svet ovih dana

svet ni ovih dana nije najsrećnije mesto. zato stvaramo svoje svetove. i žudimo bolje dane. ali, žudnja nije dovoljna. kao što ni sami sebi nismo dovoljni. trebaju nam drugi. i drveće, reke, trave, krave, pčele, ptice, kiseonik… treba i delati. menjati. ali, na bolje.

1. počeo 71. venecijanski filmski festival. prošle godine je prvi put zlatni lav dodeljen jednom dokumentarnom filmu, a ovde godine prvi put žirijem predsedava kompozitor – alexandre desplat. kako stvari u najavi stoje, političke, ratne, teme dominiraju, pa se ja najviše radujem filmu o pazoliniju. mada je i to i politička priča. film je snimio abel ferrara. pazolinija igra willem dafoe.

evo šta je u maju na kanskom festivalu dafoe rekao o ovom filmu:

what side of willem dafoe do we see in pasolini by abel ferrara?

the film is about the last days of the life of pier paolo pasolini. i adore him as a figure, i adore what he did. he was very prescient of what was happening, about globalization, economically, culturally, socially about what was happening in europe before it happened. it is not a biopic, it is a portrait and we used that form to try to give a sense to the things that were on his mind.

how did you prepare for the role?

there is so much material and he created so much work, he was really prolific. there is much to read, critical stuffs, poetry, films, marvels… do i know him? i tried to just know his material as best as i could and habit this character.

 

2. pre dva dana u madridu je yohji yamamoto predstavio kako je redazajnirao izgled realovih fudbalera koji je kao izgled tolikih drugih fudbalera na ovom svetu. dakle poprilično jednoličan. više ne! omg!!! yamamota obožavam, a navijam za real madrid!!  sada madriđani imaju moć zmajeva na dresevima i na kopačkama. i izgledaju drugačije od svih! ko će ih zaustaviti? a uprava kraljevskog kluba ima petlje!

3. od 3. do 6. septembra u šibeniku počinje 2. festival alternative i ljevice (FALIŠ). među posebno iščekivanim gostima je časna sestra, levičarka teresa forcades (govoriće 6. septembra u 21:30). bože dragi, tvoji „oficejelni službenici“ na zemlji trebalo bi da budu na strani potlačenih, a ne da to bude senzacija i izuzetak, ali tako je… sve je postalo stvar vražjeg biznisa.pa, i crkva.

teresa forcades

časna sestra teresa rođena je u barceloni 1966., lekarka, posvećena hrišćanskom socijalizmu, pravednostima, potlačenima, teologiji oslobađanja, doktorirala, pre toga magistrirala na harvardu, uzor su joj gandhi i pokojni chavez… za revoluciju je i to drastičnu, za pravednu promenu društva. njen program za pravedniji svet ima 10 tačaka:

1. da država preuzme banke i pokuša obuzdati financijske špekulacije
2. da se poveća zaposlenost, osiguraju korektne plate i penzije, skrati radno vreme i osigura dohodak za roditelje koji ostaju kod kuće  da čuvaju decu
3. da se osigura prava participativna demokratija i redukuje politička korupcija
4. da se svima osigura pristojan smeštaj i da se ukinu hipoteke na stambene objekte
5. da se poveća javna potrošnja i (do)nacionalizuju sve javne usluge
6. da se poštuje čovekovo pravo da sa svojim telom radi što hoće, pa i ženino pravo na abortus
7. da se uvede što “zelenija” ekonomska politika i nacionalizuju energetske kompanije
8. da se iskoreni ksenofobija i ukinu zakoni o imigraciji
9. da se mediji i internet nađu pod kontrolom građana
10. da se podstiče međunarodna solidarnost, katalonija napusti nato i u budućoj slobodnoj kataloniji ukinu oružane snage.

o abortusu: – o pobačaju su mi pisali mnogi muškarci koji tvrde da bi, da mogu svojim telom spasiti nevini život, to učinili bez oklevanja. e pa ja ih pozivam da to odmah učine. samo u usa između tri i četiri miliona ljudi svake godine umire zbog toga što ne mogu dobiti bubreg koji im treba. mislim da niko ne bi smeo da učestvuje u demonstracijama na kojima se žene koje su pobacile nazivaju ubicama, osim ako mogu pokazati potvrdu da su dali svoj bubreg kako bi spasili nevini život .

la grande bellezza film koji bih mogla da gledam iznova, iznova, iznova…

4. preporuke za čitanje:

1. noam chomsky, snovi i nadanja, za srpsko izdanje zaslužno vulkan izdavaštvo

2. julian assange, sajferpanks (albionbooks) (dok čekamo šta će biti sa njime kada izađe iz ekvadorske ambasade u londonu)

u očekivanju najnovije knjige naomi klein o klimatskim promenama i kako ih je kapitalizam proizveo: „ovo menja sve“(pojaviće se 16. septembra širom sveta i weba) čitam sve šta mi dođe pod ruku (u vidokrug) on-line. evo šta kaže u magazinu vogue (septembarski broj američkog izdanja):

Naomi Klein

a ovako izgleda njena lista za čitanje koju je dala u istom magazinu:

1) Silent Spring by Rachel Carson

2) Living Downstream: An Ecologist’s Personal Investigation of Cancer and the Environment by Sandra Steingraber

3) Soil Not Oil: Environmental Justice in an Age of Climate Crisis by Vandana Shiva

4) The Year of the Flood by Margaret Atwood

5) Prodigal Summer by Barbara Kingsolver

6) Walking with the Comrades by Arundhati Roy

7) All Our Relations: Native Struggles for Land and Life by Winona LaDuke

8) Field Notes from a Catastrophe: Man, Nature, and Climate Change by Elizabeth Kolbert

9) The Death of Nature: Women, Ecology and the Scientific Revolution by Carolyn Merchant

10) Replenishing the Earth: Spiritual Values for Healing Ourselves and the Worldby Wangari Maathai

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s